Eget pensionssparande

Ett eget pensionssparande är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen och din tjänstepension. Vilket liv drömmer du om som pensionär? 

Vikten av privat sparande och ekonomiskt skydd ökar hela tiden. Det gäller inte minst pensionssparande eftersom vi lever längre och blir allt äldre. Vi lever också våra liv på ett alltmer individuellt sätt. Ett eget pensionssparande som passar just dig och skapar frihet att göra det du vill kan därför vara viktigt.

Du kanske vill gå i pension tidigt eller vill sluta arbeta tidigt och ändå ha en acceptabel pension eller vet med dig att du kommer att ha höga utgifter.

Du kanske har jobbat deltid i längre perioder. I de flesta fall betyder deltidsarbete under långa perioder att du också får en lägre pension eftersom du då inte tjänar in lika mycket till pensionen.

Du kanske har gått ner i arbetstid medan du har små barn och kan då vara bra att du kompenseras för detta, till exempel genom att din partner för över sin premiepension till dig, eller att du själv eller din partner sparar extra till din pension. 

Du kanske är egen företagare och måste då själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.

I framtiden kommer vi kanske att vara pensionärer en tredjedel av våra liv så det är aldrig för tidigt att börja spara. Hur mycket du ska spara beror på din inkomst och dina utgifter. För att lättare komma fram till hur mycket du behöver spara kan du fundera över frågorna:

  • När vill du gå i pension
  • Var vill du bo som pensionär och ungefär vad kommer det att kosta - Vill du bo i hus eller lägenhet - Vill du hyra eller äga - Vill du bo kvar på samma ställe eller flytta någon annanstans - Vad kostar det att bo där
  • Vad vill du göra som pensionär - Vad kostar dina fritidsintressen - Vill du kanske ha möjligheten att prova något nytt
  • Hur stor pension tror du att du kommer att behöva
  • Avdragsrätten för sparande i privat pensionsförsäkring och IPS-konto har upphört. Aditum Finans har andra alternativ för ditt eget pensionssparande.

Med rätt sparform och förvaltning får du bästa möjliga värdetillväxt på dina sparpengar utifrån den risknivå som passar dig.

Trygga din framtida pension med ett eget sparande.

För att besöka denna webbsida behöver du samtycka till att vi sparar cookies för att du ska få den bästa upplevelsen.