Sparande till barn

Ge ditt barn en bra start

”Gör stor skillnad för de små. När de blir större.”

Ett regelbundet sparande ger ditt barn en flygande start den dag när det är dags att flytta hemifrån. Ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Att komma igång tidigt kan göra stor skillnad då även små summor växer över tid. Kom igång med ett sparande till första lägenheten, körkortet eller varför inte utlandsstudier.

Vi hjälper dig att komma igång - oavsett sparform.

Ju tidigare du börjar spara långsiktigt till barnen eller barnbarnen, desto tryggare framtid. Ett sparat belopp varje månad som växer med ”ränta-på-ränta-effekten” kan med tiden bli en rejäl summa och en rejält bra start för barnet.

Viktiga frågor att besvara

  • Ska barnet få pengarna på 18-årsdagen
  • Vill du bestämma när och hur pengarna betalas ut
  • Hur stor risk vill du ta med barnets pengar

För barnsparande rekommenderar vi oftast sparande i en kapitalförsäkring. Då får du kontroll över pengarna och möjlighet att bestämma när det är dags för barnet att ta del av dem.

Ska du spara i barnets eller i ditt eget namn?

Spara i ditt eget namn

  • Du väljer själv när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna. När du tycker det är dags kan du ge sparandet som gåva.
  • Om du vill vara säker på att barnet får hela sparandet kan ett alternativ vara att spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.
  • Viktigt att känna till när du sparar i eget namn i en ISK är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet. Tänk på att bara för att det finns ett testamente, som anger att en viss summa på ett ISK ska ärvas av barnet, innebär det ingen garanti för att barnet får denna summa i arv.

Spara i barnets namn

Om sparande sker i barnets namn bestämmer barnet helt själv över sitt sparande från det att barnet fyller 18 år.

För att besöka denna webbsida behöver du samtycka till att vi sparar cookies för att du ska få den bästa upplevelsen.