Planera framtiden

Du fattar bättre beslut om du i god tid planerar när du ska flytta eller ta ut din pension. Genom att tillsammans med din rådgivare se över och tänka igenom din livssituation någon gång per år finns möjlighet att du kan få mera i pension när du blir gammal. 

Ta ut pensionen på rätt sätt

Vänta inte för länge med att planera dina pensionsuttag. Börja redan i 50-årsåldern fundera på, planera och diskutera hur du tänker dig att framtiden ska se ut. Skatteeffekter, flytt för att få bättre villkor och efterlevandeskydd är saker som spelar in.

Flytt av din pension

Flytträtt innebär att du kan flytta ditt pensionskapital till ett annat försäkringsbolag. Vanligtvis flyttas pensionskapital för att det finns lägre avgifter eller bättre förutsättningar för avkastning hos ett annat försäkringsbolag eller i en annan förvaltningsform. Innan du bestämmer dig för att flytta finns flera frågor att analysera och ta ställning till. Vi hjälper dig reda ut begreppen.

Lev på pensionen utomlands

Ett pensionärsliv i solen kan vara lockande, både för din och dina pensionspengars hälsa. Det finns en del både praktiska och känslomässiga frågor att ta ställning till innan flyttlasset går.

Gå i pension

När du står inför ett nytt skede i livet kanske du behöver rådgivning och praktiska tips på hur du ska göra för att börja ta ut dina pensioner. 

  • Börjar du på allvar fundera på att gå i pension? Undrar du hur det går till?
  • Förberedelser inför att gå i pension
  • Hur mycket pengar behöver man som pensionär 
  • Sluta jobba tidigt – så påverkas pensionen
  • Olika åldersgränser för pensionsuttag
  • Går det att ångra pensionsuttaget
  • Hur höjs pensionen efter påbörjat uttag 
  • Inkomstpensionstillägg
  • Vad händer med pensionspengarna om du dör innan du tagit ut eller under tiden du tar ut din pension
  • Ta ut pension och fortsätta jobba
  • Att flytta utomlands som pensionär
  • Dags att ansöka om pension

Planera för framtiden

Det är svårt att föreställa sig en framtid utan sig själv eller att man plötsligt inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi. Men för att dina nära och kära ska få det så bra som möjligt när du går bort kan det vara bra att känna till vad som händer, om något händer. 

Att fråga sig själv hur du vill att det ska bli för dina närmaste när du inte längre finns kan vara en bra början. Vem vill du ska ärva vad?. Ska du börja spara pengar till barnen eller ge bort något till dem redan nu? Börjar du planera framtiden idag blir den tryggare för dina nära och kära. Du kan också trygga din ekonomi och själv välja vem du vill ska fatta beslut som rör dig om du plötsligt skulle bli sjuk eller inte längre klara dig själv.

Fundera på vem som ärver, vad händer om du inte kan sköta din egna ekonomi, eller vad som händer om du blir plötsligt sjuk.

Planera din framtid

  1. Förmånstagarförordnanden
  2. Testamente. Oavsett ålder är det bra att se över sin juridiska situation med jämna mellanrum
  3. Framtidsfullmakt. Med en framtidsfullmakt kan du själv utse vem eller vilka som har rätt att ta beslut åt dig den dagen du inte längre klarar att ta beslut på egen hand
  4. Gåvobrev

Via Aditum Finans eller via samarbetspartners får du hjälp med ovan frågeställningar.

För att besöka denna webbsida behöver du samtycka till att vi sparar cookies för att du ska få den bästa upplevelsen.