Löneväxling

Vid löneväxling sätts en del av din bruttolön av till pensionssparande via din arbetsgivare. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan arbetsgivaren höja ditt sparande utan att det kostar företaget något. Den skatt som skulle dragits på lönen kan istället investeras i din framtida pension.

Löneväxling innebär en möjlighet för dig att förbättra din pension, alternativt kunna gå i pension tidigare.

Ett kostnadseffektivt sätt att utöka din pension via din arbetsgivare

Din arbetsgivare kan erbjuda dig som anställd en extra pension genom att omvandla en del av din lön till pension. Att erbjuda dig som anställd löneväxling som en förmån innebär en möjlighet för dig att förbättra din pension alternativt kunna gå i pension tidigare.

Löneväxling är en förmån för dig som anställd som kan göra stor skillnad för din framtida pension utan att det behöver leda till någon merkostnad för företaget. Genom löneväxling ges du som anställd möjlighet att på ett enkelt sätt få en högre pension. 

Hur fungerar löneväxling

Vid löneväxling avstår du som anställd från en del av din bruttolön och arbetsgivaren sätter istället av denna summa till din pension. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan din arbetsgivare höja ditt sparande, motsvarande skillnaden, utan att det kostar företaget något. Den skatt som skulle dragits på lönen kan istället investeras i din framtida pension. Du skattar sedan för pengarna när du går i pension. Löneväxling kan antingen göras vid ett enstaka tillfälle eller löpande.

För vem är löneväxling bra

För att löneväxling ska vara fördelaktigt bör du tjäna över ett visst belopp, annars kan det innebära att man minskar sin allmänna pension och sina socialförsäkringsförmåner så som sjuk- och föräldrapenning. Det minsta belopp man bör tjäna ändras varje år eftersom det påverkas av inkomstbasbeloppet. Du bör ha kvar minst 8,07 inkomstbasbelopp i lön efter det att du satt av en summa för löneväxling. Tjänar man över det beloppet ligger man nämligen över inkomsttaket i de olika ersättningssystemen även efter löneväxlingen. Förmånerna påverkas därmed inte negativt.

För att besöka denna webbsida behöver du samtycka till att vi sparar cookies för att du ska få den bästa upplevelsen.